Herion Services

by Tony krijnen

Automatisch Media Center starten in Windows 8 

Een van de vragen die ik regelmatig voorbij zie komen is of het niet mogelijk is om Media Center net zoals dit in Windows 7 mogelijk is automatisch te starten. En het antwoord is: Ja, dat kan. Het is alleen niet zo gemakkelijk als in Windows 7 waar je in de Media Center applicatie gewoon aangeeft dat je standaard wilt dat Media Center opstart.

Door de stappen die ik hier beschrijf te volgen komt Windows 8 niet in het Windows 8 Start menu (Modern UI) terecht en daar zijn wij als Microsoft op tegen. Daar is goed over nagedacht en na te lezen op de Building Windows 8 blog.
Dat ik deze stappen beschrijf in deze blog post is dan ook op geen enkele manier te interpreteren als een statement van Microsoft of een Microsoft medewerker over de Modern UI.  Deze blog post is voor de fanatieke Windows Media Center gebruikers zoals ikzelf. Go MCE!

Deze stappen gaan er vanuit dat je het Windows 8 Pro pakket al hebt geupgraded met de (nog) gratis Windows Media Center Pack.

 1. In het Windows 8 start scherm type “media
 2. Klik met de rechtermuisknop op Windows Media Center
  3-MCE1
 3. Uit de opties onderin het scherm kies Bestandslocatie Openen.
  3-MCE1
 4. De map in het Start Menu verschijnt. Klik met de rechtermuisknop op het Windows Media Center icoontje en kies Eigenschappen.
 5. Kopieer de regel die bij doel staat.
  4-MCE2
 6. Ga nu terug naar het Windows 8 Start menu
 7. In het Windows 8 start scherm type “taken plannen” en klik dan rechts op Instellingen.
  1-Taken
 8. Klik op links de Taken Plannen applicatie.
  2-taken_plannen
 9. We gaan 2 taken maken. De eerste taak is voor Explorer.exe en de tweede voor de ehshell.exe.
 10. In de Taakplanner, aan de rechterkant, onder Acties, klik op Taak maken…
  5-Taak1
 11. Bij het Taak maken scherm vul bij naam Starten explorer in.
  5-Taak2
 12. Klik nu op het tabblad Triggers. Klik op de knop Nieuw…
  5-Taak3
 13. Bij Start deze taak: kies de optie Bij aanmelden. Klik op OK.
  5-Taak4
 14. Klik nu op het tabblad Acties, en klik op de knop Nieuw. De standaard actie van Programma starten is goed. Klik op Bladeren. Standaard kom je dan in de Windows directory uit, zoek het bestand Explorer.exe op en klik Openen. Klik dan op Ok.
  5-Taak6
 15. Klik op OK om de taak te sluiten.
 16. Herhaal nu de stappen 10 tot 14, alleen in plaats van C:\Windows\Explorer.exe plak je nu de tekst van de Media Center snelkoppeling (Uit stap 5)
  5-Taak8
 17. Je hebt nu twee taken die bij het aanmelden op de PC worden uitgevoerd. Start de PC opnieuw op en Windows Media Center start nu meteen op!

Indien je de PC ook meteen wilt laten inloggen kun je de Autologon tool van Sysinternals proberen!

Tx!

tony
hypert2a

Stay in touch? Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief, volg mij op Twitter (of TechNet) en meld je aan op onze Be-Init Community site!)

Friday, December 28, 2012 5:25:27 PM

Oplossen SBS 2011 Certificaat wizard crashing 

Zoals ik altijd aangeef in mijn presentaties over SBS ben ik een voorstander van het installeren van een derde partij certificaat. Je vervangt dan het certificaat wat door de Small Business Server zelf is gemaakt (Self-Signed) en je hebt geen probleem meer met mobiele devices.

Gisteren was ik bezig met het installeren van een derde partij certificaat waarbij ik tegen een bijzonder raar fenomeen aanliep. De Certificate Wizard crashte namelijk volledig. Omdat het certificaat al op de server stond klikte ik op “Ik wil een certificaat gebruiken dat al op de server is geinstalleerd” (In het Engels “I want to use a certificate that is already installed on this server.”)

image

Klikte ik op Volgende kwam de volgende foutmelding:

“Windows SBS 2011 Standard Trusted Certificate Installation Wizard werkt niet meer”

image

SBS maakt verschillende log files aan. Deze staan in de
C:\Program Files\Windows Small Business Server\Logs” map.

image

Kijken we in de TrustedCert.log file geeft een hele bak aan informatie maar de belangrijkste informatie is dit:

An exception of type 'Type: System.Reflection.TargetInvocationException, mscorlib, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089' has occurred.
Timestamp: 12/13/2012 23:35:38
Message: Unknown Exception while retrieving certificate data
Stack:    at Microsoft.WindowsServerSolutions.Networking.Wizards.TCIWizard.CertPickerPagePresenter. BackgroundWorker_RunWorkerCompleted(Object sender, RunWorkerCompletedEventArgs e)

En dan met name:

An exception of type 'Type: System.ArgumentNullException, mscorlib, Version=4.0.0.0, Culture=neutral, PublicKeyToken=b77a5c561934e089' has occurred.
Timestamp: 12/13/2012 23:35:38
Message: Value cannot be null.

Na enige tijd zoeken blijkt dit te komen doordat er nu certificaten op de server store staan die geen tekst in het Subject of Onderwerp veld hebben.
Om dit op te lossen moeten we de certificaten met een leeg onderwerp verwijderen op de SBS Server. Dit is echter alleen te aan te raden voor de certificaten die door de SBS Server zelf zijn uitgegeven. Deze kunnen we immers gewoon opnieuw aanvragen bij de SBS server Certificate Authority.

LET OP: Dit is chirurgisch snijden in een belangrijk gedeelte hoe een SBS server verbindingen beveiligd, vertrouwens relaties opzet etc.
Als je hier niet bekend mee bent: Niet doen. Huur een expert in.
Indien je deze stappen wel doet zorg je eerst voor een goede werkende backup en als het dan helaas niet lukt ben ik NIET verantwoordelijk voor de gevolgen!

Deze stappen gaan er vanuit dat je het derde partij certificaat wat je wilt installeren al hebt toegevoegd.

 1. Klik op Start, klik Uitvoeren en type MMC [Enter]
 2. Klik “Yes” of “Ja” om door te gaan. Klik in de MMC op File,
  Add/remove Snapin
 3. Aan de linkerkant bij available snap-ins kies Certificates en klik Add.
 4. Op het Certificate Snap-in scherm klik Computer Account en klik Next.
 5. Laat de standaard optie Local computer account staan en klik Finish.
 6. Klik OK om naar de Certificate Management console te gaan.
 7. Klik op het [+] teken voor de Personal Store
 8. Klik op de Certificates folder
 9. Dubbelklik op het eerste certificaat hier. Kijk op het tweede tabblad Details bij het veld Subject / Onderwerp of hier wat staat ingevuld. Deze is dus fout:
  image
 10. Het is nu zaak dat we goed documenteren welke certificaten de lege subject / onderwerp regel hebben en wat het doel is van deze certificaten. Standaard zal je op een SBS 2011 een 5-6 tal certificaten vinden in de map Persoonlijk. Maak screenshots van de totale lijst, met functie en heel belangrijk: het certificaat sjabloon. Dit hebben we nodig om straks het certificaat weer aan te vragen.
 11. We gaan nu eerst testen of we de certificaten ook daadwerkelijk weer kunnen aanvragen. We klikken met de rechtermuis knop op de Certificaten map onder het kopje Persoonlijk, en kiezen voor Alle taken, Nieuw certificaat aanvragen.
 12. Op het Certificaat inschrijven venster klik Volgende.
 13. Op het Cerificaatinschrijfbeleid venster klik volgende. Het scherm verschijnt met de standaard certificaat templates die beschikbaar zijn voor deze server. Standaard zijn dat deze drie:  
  image
 14. Controleer dat de certificaten met de lege onderwerp regel overeenkomen met dezelfde functionaliteit als dat we hier kunnen aanvragen. Indien dit niet het geval is moeten we het certificaat waar het probleem inzit opnieuw aanvragen bij de instantie die het heeft uitgegeven. Klik nu op Annuleren.
 15. Verwijder nu de certificaten met de lege onderwerp regel.
 16. Draai nu opnieuw de “Add certificate” wizard. De wizard crasht nu niet en je kunt nu het certificaat kiezen wat je wilt gebruiken.
  image
 17. Test dat in de SBS console het certificaat voor webserver op Vertrouwd staat. Als dit niet het geval is draai dan de “Mijn netwerk herstellen” wizard en voeg daarna opnieuw het derde partij certificaat toe.
  image
 18. Nadat deze stap is voltooid gaan we terug naar de Certificate management console die we eerder hebben geopend.
 19. We klikken met de rechtermuis knop op de Certificaten map onder het kopje Persoonlijk, en kiezen voor Alle taken, Nieuw certificaat aanvragen.
 20. Op het Certificaat inschrijven venster klik Volgende.
 21. Op het Cerificaatinschrijfbeleid venster klik volgende. Het scherm verschijnt met de standaard certificaat templates die beschikbaar zijn voor deze server.
 22. Kies nu de eerste template, klik volgende en volg de stappen. Herhaal dit voor de overige templates.
 23. Herstart nu de server, controleer of alles goed werkt.

De certificaten die we na de installatie weer aanvragen hebben waarschijnlijk weer een lege Subject/Onderwerp regel. De Wizard Certificaat toevoegen zal daarom daarna weer crashen. Dit heb ik aangemeld bij het SBS team en hier zal zo spoedig mogelijk een update voor komen.

tony
hypert2a

Stay in touch? Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief, volg mij op Twitter (of TechNet) en meld je aan op onze Be-Init Community site!)

Friday, December 28, 2012 7:19:23 AM Categories: SBS 2011 tonykrij Troubleshooting

POP3 account toevoegen aan Windows 8 

Wanneer je graag gebruik wil maken van POP e-mail in Windows 8 kun je geen POP3 account in de standaard mail cliënt toevoegen. Dit is omdat een POP e-mail account bijzonder onveilig is, de account gegevens voor een POP account gaan bij het ophalen van de e-mail niet versleuteld over het Internet. Zeker wanneer men gebruik maakt van een publiek WiFi zonder encryptie zijn deze gegevens zo uit de lucht te plukken. Hieronder zie je een screenshot van een programma genaamd WireShark waar in een netwerk trace het aanmelden bij een POP account is onderschept. De gebruikers naam en wachtwoord zijn duidelijk leesbaar en zijn dus te misbruiken.

image

Wil je toch gebruik maken van POP3 e-mail dan heb je twee opties. De eerste en gemakkelijkste manier is om op Windows 8 (Dit gaat aleen niet op een Windows 8 RT Tablet) een mail cliënt zoals Microsoft Windows Mail van de Windows Essentials suite te installeren, of een andere POP3 cliënt. Om Windows Essentials te installeren klik je op deze link:

image

http://windows.microsoft.com/nl-NL/windows-live/essentials-home 

Je kunt daarna in Windows Live Mail je POP account instellen en gebruiken maken van de e-mail cliënt.

Er is echter een truc waarmee je ook je gewone POP3 adres kunt omzetten naar een Hotmail adres. Dit adres is dan weer prima te gebruiken in de standaard Windows 8 Mail cliënt. Volg daarvoor de volgende stappen.

 1. Ga naar www.passport.com
 2. Klik onder bij op “een bestaand e-mail adres gebruiken” op “Nu beginnen”
  image
 3. Geef dan je bestaande POP3 e-mail account op. Er wordt nu een e-mail gestuurd naar dit account met een link waar je op moet klikken om het e-mail account te bevestigen. Als je dit gedaan hebt is je POP3 nu ook een LiveID of Microsoft Account geworden.
 4. Ga nu naar http://Outlook.com
 5. Log hier in met je eigen POP3 e-mail adres en het wachtwoord dat je hebt opgegeven bij het aanmaken van het LiveID.
 6. In het voorbeeld hieronder heb ik een gratis POP3 e-mail account aangemaakt bij lavabit.com, vandaar dit adres in de screenshots.
 7. Er komt een banner onderin de mailbox met de mogelijkheid om ook de e-mail van jouw pop3 account te ontvangen in Outlook. Klik op de aan de slag link. image
 8. Geef op waar je de e-mails voor dit account wilt opslaan:
  image
 9. Klik daarna op Postvak In
  image

Nu de mail aan het POP account ook binnenkomt in Outlook.com gaan we dit account toevoegen aan de Windows 8 cliënt.

 1. Start de Mail client
 2. Druk op Windows toets + C om het Charm menu te openen. (Dit is het menu met opties aan de rechterkant.)
  image
 3. Klik op Instellingen (of Settings)
 4. Klik op Accounts
  image
 5. Klik op “Voeg een account toe
  image
 6. Klik op Hotmail
 7. Geef je POP3 e-mail adres als LiveID en wachtwoord op:
  image
 8. Succes met het gebruik van de Windows 8 client met je POP3 account!
  image

tony
hypert2a

Stay in touch? Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief, volg mij op Twitter (of TechNet) en meld je aan op onze Be-Init Community site!)

Friday, December 21, 2012 9:39:15 AM Categories: herion POP3 Tips en tricks tonykrij Windows 8

Windows.old weghalen na Windows 8 upgrade 

John stelde mij de vraag hoe hij na de upgrade naar Windows 8 de map C:\Windows.old kon verwijderen van de harddisk.

In de map Windows.old staat de oude Windows installatie. Windows 8 heeft tijdens de upgrade een back-up van alle oude bestanden in de Windows map gemaakt. Deze map is bewaard zodat je (indien dit met het oude OS mogelijk is, bijv. vanaf Windows XP doe je geen upgrade dus zal je zover ik weet ook niet terug kunnen) terug kunt gaan naar de oude situatie.
Wanneer je echter tevreden bent over Windows 8 dan is deze map verder niet meer nodig. Maar helaas! Even de prullenbak ingooien zit er niet in. De machtigingen zijn zo ingesteld dat je deze map niet per ongeluk kunt weg gooien. Maar daardoor kan het eigenlijk expres ook niet Glimlach.

Hoe kun je dan de Windows.old map verwijderen? Simpel! Met het programma schijfopruiming.

 1. Klik op de linksonder hoek van het scherm voor het Windows 8 start menu
 2. Typ de tekst “schijfruimte” en klik rechts onder het zoekvenster op het item “Instellingen”
 3. Klik op het icoontje “Schijfruimte vrijmaken door onnodige bestanden te verwijderen
  Icon
  (In de Engelse versie heet het “Free up disk space by deleting unnecessary files”
  image
 4. Klik op OK op het scherm Schijfopruiming: station selecteren
  selectdisk
 5. Schijfopruiming scant nu de disk op bestanden die we kunnen verwijderen.
  scandisk
 6. Op het scherm Schijfopruiming klik onder op de knop Systeembestanden opschonen
  Systemfiles
 7. Indien de Windows.old map niet op de C: schijf staat kies dan nu voor het juiste station bij het Schijfopruiming: station selecteren scherm. Klik op OK.
 8. Zet een vinktekentje voor het item
  Vorige Windows-installatie(s) en klik dan op OK.
  windows.old1
 9. Klik Bestanden verwijderen op het scherm waarin gevraagd wordt “Weet u zeker dat u deze bestanden permanent wilt verwijderen?”
  sure
 10. De Windows.Old map wordt verwijderd.
  deleting
 11. Er volgt verder geen bevestiging ofzo, de Windows.Old map is nu verwijderd.

tony
hypert2a

Stay in touch? Wil je op de hoogte worden gehouden van de laatste ontwikkelingen schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief, volg mij op Twitter (of TechNet) en meld je aan op onze Be-Init Community site!)

Monday, December 17, 2012 12:51:53 AM Categories: herion Tips en tricks tonykrij Windows 8